Vesti

“ I OPET PRVI ! “ – najbolje projektne ideje učenika srednjih škola i studenata

https://zajecaronline.com/bravo-prvo-mesto-za-ucenike-zajecarske-tehnicke-skole-za-projektnu-ideju-lepote-istocne-srbije/
Na Konkurs za izbor najbolje projektne ideje učenika srednjih škola i studenata iz oblasti socijalnog preduzetništva, ekološkog menadžmenta ili primene IKT u preduzetništvu a u organizaciji Tehničkog fakulteta u Boru, Odseka za menadžment, naša škola, Tehnička škola Zaječar, prijavila je dve projektne ideje, dva projektna tima, od ukupno 9 prijavljenih.

Projektna ideja, pod nazivom „Lepote Istočne Srbije“, rangirana je među prve četiri projektne ideje nagradnog Konkursa.
Samim tim naš projektni tim pozvan je na finalnu prezentaciju projektnih ideja u okviru, „Takmičenja u prezentovanju najboljih inovativnih poslovnih ideja“ koje je održano na Borskom jezeru u Hotelu Jezero, 27.05.2018.god. gde je sve organizovano u okviru XIV MEĐUNARODNE MAJSKE KONFERENCIJE STRATEŠKOG MENADŽMENTA (XIV INTERNATIONAL MAY CONFERENCE ON STRATEGIC MANAGEMENT -IMCSM18).

Naš tim u sastavu sledećih učenika smera elektrotehničar informacionih tehnologija Aleksa Arsić, odeljenja E34, Matija Janković, Marko Mihajlović, Miloš Stojanović i Lazar Čebuković , svi odeljenja E24 osvojili su PRVO mesto u kategoriji srednjih škola.Nastavnik engleskog jezika Saša Nikolić bio je mentor ovog pobedničkog tima.

Za samo izlaganje i odbranu svoje poslovne ideje svi prisutni imali su samo reči hvale,počevši od profesora u žiriu do samih takmičara prezentera i niko nije krio oduševljenje da tako mladi sa svojih 16, 17 godina a tako temeljni i ozbiljni u nameri da prenesu svoju ideju drugima.

Napomenjimo da su naši učenici bili najmlađi učesnici na ovom takmičenju, gde su se takmičili sa maturantima srednjih škola i isto tako i sa studentima koji su na četvrtoj godini studija.

Ovaj vid priznanja može im biti samo podstrek da još više rade na sebi i da svoje IKT veštine i preduzetničke veštine upotrebe za pokretanje neke buduće uspešne Start-up kompanije.

Veliki uspeh našeg učenika Petra, ponos Tehničke škole Zaječar ,uspeh za Grad Zaječar !

HIPPO Language Competition, Lido Di Jesolo (od 11-13.maja 2018.g.)

HIPPO Language Competition je međunarodno takmičenje iz engleskog jezika gde učenici raznih uzrasta (stariji osnovci i učenici svih razreda srednjih škola ) pokazuju svoje veštine i znanja iz svih elemenata stranog jezika: slušanje, čitanje, pisanje i primena gramatike i usmeno izražavanje. Na održavanje trećeg kruga, i na zadnji, finalni krug pozvan je naš učenik 2.razreda Tehničke škole iz Zaječara obrazovnog profila elektrotehničar informacionih tehnologija Petar Rajković Lekić.
Ove godine na takmičenje se prijavilo 22.155 učenika iz 25 različitih država.Konkurencija je bila vrlo jaka gde je na kraju 99 takmičara, finalista, izborilo plasman za treći krug, finalni i pozvano da dođe u Lido Di Jesolo,Italija.
Finalno takmičenje održano je od 11. do 13. maja, a Petar se takmičio u konkurenciji sa 10-ak kandidata iz različitih zemalja u kategoriji Hippo 4 za 1. i 2. razred srednje škole. Sa Petrom je putovao i njegov nastavnik Saša Nikolić. Petar se fenomenalno snalazio u svim traženim zadacima te je na kraju osvojio visoko 4. mesto, koje zbog istog broja bodova (161) deli sa finalistkinjom iz Hrvatske. Moramo da napomenemo da je bodovna razlika bila vrlo mala gde je raspon bodova od prvog do trećeg mesta bila celih dva boda (Prvo mesto- 165, drugo mesto-164 i treće mesto-163). Ovim putem službeno je položio i B1/B2 nivo prema CEFu, evropskom referentnom okviru kategorizacije stranih jezika.
Osim neverovatnog uspeha koji je Petar postigao, upoznao je i mnogo dece iz različitih krajeva sveta i ujedno sklopio nova prijateljstva. Verujemo da će iskustvo i uspomene na ovo takmičenje trajati celog života.
Po sveukupnom plasmanu Republika Srbija je veoma dobro prošla i sa ovog takmičenja ponela četiri medalje. Dve zlatne iz kategorija Hippo 5 i Hippo 3 i dve srebrne iz kategorije Hippo 4 i Hippo 2.

Redakcija Internet Novina TŠZ iskreno čestita Petru na ovako velikom uspehu.

GIrls Day

21 vek doneo nam je more promena na svim poljima, međutim kako se rodna ravnopravnost navodno više ne dovodi u pitanje, tu su i dalje brojne predrasude. Nažalost svedoci smo da je u našoj školi gotovo nemoguće sresti suprotni pol. Razlog tome su upravo brojne predrasude koje sam već spomenuo. Tehnička škole smatra se “ muškom školom “ te je upravo zbog toga devojčice i izbegavaju. Veliki problem takođe jeste32257251_1727302940694511_4522384195120529408_n i nedovoljna informisanost kako o školi tako i samim smerovima u njoj tako i o mogućnostima koje se dobijaju završavanjem istih. U eri tehnologije IT sekotor jeste nešto na čemu se konstantno radi i što se iz dana u dan unapređuje. Moramo primetiti koliko je velika potražnja za IT stručnjacima kako kod nas tako i u svetu. Nažalost trenutno u našoj školi jedina MATURANTKINJA na IT smeru jeste Ana Stojanović koja je 26.04. održala predavanje upravo na ovu temu u osnovnoj školi “ Ljube Nešić “ kod nas u Zaječaru. Devojčice ovoj školi pripadaju i samin tim su i potrebne, tako da se nadamo da će brojne prezentacije koje su pokrnnute doprineti tome da od septembra našu školu krasi više ženskih osmeha a Ani želimo puno uspeha na predstojećem maturskom ispitu kao i u daljem školovanju.

GALAKSIJA KUP

U Tehničkoj školi u Zaječaru u subotu 24.03.2018 godine u 10.45 sati održano je takmičenje učenika elektrotehničkih škola u izradi projekata kojim se rešava problem na zadatu temu primenom mikroprocesorskih platformi pod nazivom GALAKSIJA KUP.
Takmičenje je prvi put održano prošle godine pod nazivom „Andruino kup Srbije“. Cilj takmičenja je popularizacija IT i praktična primena stečenog znanja učenika.

Takmičenje organizovala Zajednica elektrotehničkih škola Srbije, Tehnička škola Zaječar i radio klub „Timok“ pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije u saradnji sa Elektronskim fakultetom iz Niša, Visokom tehničkom školom iz Niša i brojnim drugim sponzorima.

U takmičarskom delu je bilo ukupno 16 projekata učenika dok u revijalnom delu bilo izloženo 12 projekata.

Na takmičenju su učestvovali:

Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ Novi Sad

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ Beograd29663399_1682739835150822_954505901_n

Elektrotehnička škola „Rade Končar“ Beograd

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ Niš

Tehnička škola „Ivan Sarić“ Subotica

Tehnička škola Kosjerić

Tehnička škola Pirot

Školski centar „Nikola Tesla“ Vršac

Tehnička škola Obrenovac

Srednja stručna škola „Milenko Brzak Uča“ Ruma

Tehnička škola Zaječar

Takmiče je prošlo u veoma lepoj atmosveri kako za same takmičare tako i za podršku i posmatrače.

Bilo nam je Drago da ugostimo i da provedemo kvalitetno vreme sa našim drugarima učeći nove i zaimive stvari jedi od drugih.

Naša škola je odnela šesto mesto i plasirala se na sledeći nivo takmičenja.

Uspeh naših učenika na okružnom takmičenju iz engleskog jezika

 

29386828_1333866050048789_8484441955024922603_n

Okružno takmičenje iz engleskog jezika održano je u nedelju 18.03.2018.g. u prostorijama Srednje škole „Nikola Tesla“ u Boljevcu. Od ukupno 13 takmičara završnih razreda srednjih škola, našu školu predstavljao je Viktor Stanković, učenik odeljenja E 44, njegov mentor je bio Saša Nikolić nastavnik engleskog jezika.

Viktor se, osvojivši treće mesto po bodovnom rezultatu, našao među devet takmičara iz Zaječarskog okruga koji su se plasirali na Republičko takmičenje koje će biti održano 14.04.2018. g. u Valjevu.Prema rečima njegovog mentora „Viktor je postigao veliki uspeh za školu jer je ovo prvi put da je neko na takmičenju iz stranih jezika ostvario plasman na Republički nivo“.

Čestitke Viktoru i njegovom nastavniku-mentoru Saši Nikoliću na postignutom rezultatu i predstavljanju škole  uputio je Direktor Goran Stanković i kolektiv Tehničke Škole .

 

Škola ili azil?

Dvorište naše škole često je puno posetilaca životinjske rase.Bilo kako bilo, na odmorima kao i na večernjoj bleji ne bi bilo lose da zavirite ispod klupe.

28832436_1659599207464885_1547744874_nVeliki broj ljubitelja životinja voli da popriča sa njima, ali ne i da ih pomazi, jer „gledaj ga kakav je prljav, ali on je beba jedna lepa“ i ipak velika količina otpadaka hrane pravi su mamac za, slobodno ću ih tako nazvati, naše školske drugare. Uzevši u obzir veliki problem našeg grada, da ne kažem države, vezan za pse lutalice koji se derešava, i nadamo se biće rešen dok nam deca ne krenu u istu ovu školu. Moramo imati obzira prema našim drugarima. Opet imajući u vidu da neke ptice govore, moramo razumeti intuzijazam pasa koji su rešili da završe ovaj neobavezan stepen obrazovanja. Ako papagaj može da psuje komšiju, zašto psi ne mogu da programiraju? Lajka je letela u svemir, ne zaboravimo to…

Sujeta je izgleda prisutna i u životinjskom carstvu. Ne zaboravimo da je našoj zemlji potreban napredak. Mogli bismo da im se zahvalimo jer je njihova volja i upornost tolika da je prosto nemoguće isterati ih iz prostorija škole. Kao takvi, trebali bi biti veliki uzor većini. Bilo kako bilo, postavlja se pitanje, da li je škola škola- ili azil?

Živimo u XXI veku, modernom dobu… Ako su roboti u mogućnosti da nam kuvaju kavu, zasto pas ne bi mogao da resi kvadratnu jednačinu?

28829516_1659599190798220_522624718_n

„prolaz, zakasniću na čas“

Nacionalno takmičenje – Poslovni izazov – Beograd

diplomaaaaaaaaa
BEOGRAD (20. februar 2018.)
Završeno nacionalno takmičenje srednjoškolaca 2018.g. u preduzetničkim veštinama.
SREDNJOŠKOLCI POBEDILI SA IDEJOM O POSUDAMA KOJE IZVLAČE MASTI IZ HRANE
BEOGRAD (20. februar 2018.) – Proizvodnja i prodaja ručno rađenih glinenih posuda koje “izvlače” suvišne masti iz jela i omogućavaju zdraviji obrok, poslovna ideja koja je osvojila prvo mesto na nacionalnom finalnom takmičenju „Poslovni izazov“ održanom 20. februara 2018.g. u Beogradu. Takmičenje je okupilo 60 učenika iz 44 srednje škole iz cele Srbije. Naša škola je osvojila visoko treće mesto.
Pet prvoplasiranih timova sa ovog takmičenja u aprilu će u Sarajevu učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana gde će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po 4 učenika iz svake zemlje. U ponedeljak je učenicima dat “izazov” da razviju poslovnu ideju koja bi spojila stare srpske zanate i modernu tehnologiju. Uz pomoć biznis volontera iz UniCredit banke, učenički timovi osmišljavali su rešenje problema i kreirali biznis planove i prezentacije koju su u utorak predstavili članovima žirija i publici.
Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji je izjavio: “Osnovni cilj Poslovnog izazova je da motiviše učenike da upotrebe svoje veštine na inovativan način i pokažu svoj preduzetnički duh kako bi bili spremni za suočavanje sa realnim poslovnim situacijama. Nije nužno da sutra svi postanu preduzetnici, ali je vrlo važno da budu preduzimljivi, čime god se bavili u životu” .
Takmičenje Poslovni izazov realizovala je organizacija Dostignuća mladih uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, UniCredit banke i kompanije Telekom Srbija.
28059365_10208991092849567_4285176236219471195_n
28167981_10208991097009671_6893766126269889634_n

Jesmo li na putu Svetog Save?

„Jesmo li na putu Svetog Save?“
Bila je tema literarnog, likovnog i foto konkursa, koji je bio otvoren do 23. januara 2018. godine. Bio sam zainteresovan za konkurs i napisao pesmu, koja je kako se kasnije ispostavilo odabrana kao pobednička pesma literarnog konkursa.494954719_64-sveti-sava

Jesmo li na putu Svetog Save?

Sveti Savo gde si?
Imam pitanja za tebe,
Slušaj ove reči što slede.
Zašto ovde ispod neba
Ima toliko bede?
Zašto prave vrednosti blede
I zamenjuje ih novac?
Zašto tako mnogo ljudi
Iznad glave nema krova?
Zašto najbližeg bi roda
Mnogi menjali sa strancem?
Zašto danas se elita
Potpisuje palcem?
Zašto ako tražiš pomoć
Čuješ glas:“Obratite se operateru“?
Više nema te kiše,
Koje će moj bol da speru.
Sveti Savo da li idem u pravom smeru?
Šta je bilo?
Šta te je zbunilo?
Puno pitanja?
Znam, ali puno je i bede
Ovde dole bez tebe.
Ajde evo za početak
Odgovori mi na ovo,
Čemu da se nadam
Kada nam ovde ponestaje dobro!?

Školska slava Sveti Sava

Dana 27.01.2018. godine , sve škole u Srbiji slave školsku slavu Sv.Savu .Tako i Tehnička škola u Zaječaru , koja povodom tog dana organizuje tradicionalnu Svetosavsku akademiju , na kojoj će se dodeliti posebna Svetosavska priznanja ,a neke od vrednih nagrada pokloniće crkva “Rođenja presvete Bogorodice “ u Zaječaru.Profesor Bogdanović Nataša priprema Svetosavsku akademiju sa učenicima koji već mesecima marljivo pripremaju Svetosavsku akademju.Akademiji će prisustvovati značajne ličnosti grada Zaječara , kao i predstavnici drugih škola i njegovo preosveštenstvo vladika Ilarion.

IMG_3112IMG_3115

Dobrovoljno davanje krvi

Akcija je bila održana u biblioteci Tehničke škole u sredu 6. decembra od 8 do 12 sati – za  učenike Gimnazije i Tehničke škole, a sutradan za učenike Medicinske i Ekonomsko trgovinske škole. Veliki broj učenika je podržao akciju.  Prikupljeno je 90 jedinica krvi, a naši srednjoškolci su još jednom pokazali veliku humanost.

24882932_838126049726816_1487187445_o

 24825946_838126066393481_904017685_o 24879089_838126046393483_1061366245_o

Uspeh naših rukometaša na međuokružnom takmičenju

Rukometaši naše škole ostvarili su plasman na republičko takmičenje  04.12.2017.g.. Nadmetanje  je održano u Aleksincu i  donelo je  zasluženi uspeh  našoj ekipi, koja je počela sa pripremema za  naredna  takmičenja. Za  plasman na republičko takmičenje  posebno je zaslužan trener  Saša Janković. U ime novinarske  sekcije naše škole čestitam  našim  rukometašima  i njihovom treneru Saši Jankoviću na  borbenosti, zalaganju  i  predstavljanju  škole.

RUKOMET

Prezentacija o robotici

U osnovnoj školi “Ljubica Radosavljević Nada “ održana je prezentacija o robotici i lego robotima. Prezentacija je održana najmlađim učenicima, a posebno pažnja je bila usmerena ka učenicima 4,5 i 6 razreda, koji su aktivno učestvovali u radu. Ovom prezentacijom je predstavljena uloga lego robota, od igračaka do robota koji izvršavaju i najzahtevnije poslove.
IMG_3917IMG_3896
IMG_3952IMG_3931

Veliki uspeh učenika u tehničkoj školi u Zaječaru

Dana 25.10.2017. godine održano je regionalno takmičenje (poslovni izazov ) u gradu Leskovcu.
Na ovom takmičenju učestvovali su sledeći učenici tehničke škole :
1. Ana Stojanović E 44 2.Uglješa Nikodijević E 42
3.Nevena Milenković E 34
4.Jasmina Ibragić E 43
Veliko 1. Mesto osvojila je Ana Stojanović iz odeljenja E 44 , dok je 3. Mesto osvojila Nevena Milenković iz odeljenja E 34 . Takođe su ostvarili plasman na republičko takmičenje u Beogradu .

IMG_20171025_101636 IMG_20171025_173936 IMG_20171025_190922

Nastasija Jotović – sportista sa preko hiljadu medalja

Ovo je priča o neobičnoj devojčici koja je izuzetan sportista sa preko „hiljadu“ osvojenih medalja na raznim sportskim takmičenjima. Ona je odličan učenik sa prosekom 5,00. Ljupka, plava devojčica, koja je sada u trećem razredu Tehničke Škole u Zaječaru, smer Elektrotehničar za elektroniku na vozilima, osvojila je mnogobrojna priznanja na evropskim takmičenjima u karateu, gde je postala evropski prvak u svojoj kategoriji. Prošle godine postala je i zvanični sudija. Pored toga ona je ponos naše škole jer je aktivna i na polju atletike i osvajač priznanja u disciplini bacanje kugle.
Predstavljajući našu školu postigla je sledeće rezultate :
-na opštinskom takmičenju u disciplini bacanje kugle osvojila je prvo mesto 2014/2015.godine
-iste godine na međuopštinskom takmičenju ponovila je uspeh opštinskog takmičenja, a na regionalnom takmičenju zauzela je drugo mesto .
-naredne, 2015/2016. godine na opštinskom i međuopštinskom takmičenju u bacanju kugle osvojila je prva mesta. Isti rezultat postigla je i u Kruševcu na regionalnom takmičenju. Na republičkom takmičenju iste godine zauzela je visoko šesto mesto.
-naredne 2016/2017. školske godine u disciplini bacanje kugle osvojila je prva mesta na opštinskom, međuopštinskom i regionalnom takmičenju. Republičko takmičenje u Kruševcu završila je osvojivši visoko peto mesto.
Pitali smo Nastasiju koja takmičenja planira ove godine. Sa suzom u oku rekla nam je da je imala ozbiljnu povredu ligamenata i da je njeno učešće u ovoj sezoni neizvesno: „Nadam se da će povreda proći i da ću bar ponoviti rezultate od prošle godine kada je ekipa naše škole na međuokružnom takmičenju u atletici, koje je održano 17.maja 2017.godine u Kruševcu, osvojila treće mesto u ekipnom plasmanu, a ja prvo mesto u bacanju kugle i plasman na republičko takmičenje. Republičko takmičenje 24. maja 2017.g. u Kruševcu donelo mi je peto mesto u disciplini bacanje kugle. Takođe, nadam se da ću aktivno učestvovati na takmičenjima u karateu. “
Čitaoci imaju čast da upoznaju Nastasiju Jotović, članicu karate kluba „Lavlje Srce“ iz Zaječara.

Novinar reporter : Milan Popović iz Tehničke Škole Zaječar

 

1000 medalja 22811375_1880217818973133_1842282957_n 22782153_1880239542304294_986261971_n 22834293_1880256772302571_1596946309_n 22811403_1880239548970960_992132439_n 22782365_1880225302305718_209455663_n medalje 3 međunarodna  plaketa 2 dan Nastasija Jotović plaketa 1 dan