Projekti

eTwinning projekat

fogfoeTwinning projekat

1eTwinning projekat je zvanično otvoren 11. februara 2021. sa učenicima iz odeljenja E-23 i E-24 i njihovim profesorima Jasminom Lilić, Danijelom Đorđević, Petrovkom Đorđević, Snežanom Conić i pedagogom Snežanom Zekavicom. Druženje se odigralo preko Google meet-a zajedno sa njihovim inostranim partnerima iz Hrvatske i Turske. Prvo je usledilo predstavljanje naše škole kratkim video klipom koji su snimili učenici odeljenja E-24 kako je proteklo snimanje možete pročitati u prethodnom broju eTwinning projekta. Zatim, pokrenuta je diskusija oko nijhove prve teme, a to je nasilje na internetu. Izlaganje su vodili učenici naše škole.

Prema njihovim rečima, prvi susret je protekao predivno. Imali su prostor da iskažu svoje stavove, kako pozitivne, tako i negativne o internetu. Podelili su međusobno svoja iskusta ili iskustva svojih bližnjih sa svojim, sada već prijateljima iz Hrvatske i Turske. Isto, jedno od predivnih iskustava za njih je i to što su mogli da se odvaže i možda po prvi put progovore na engleskom jeziku, a isto tako možda i nauče po neku reč na turskom.2

Dok učenici neštrpljivo isčekuju ponovni povod za druženje i razmenu mišljena sa inostranim prijateljima, a mi povod da vas obradujemo nekim novim člankom, vi možete pročitati neke stare članke koje ste propustili.

Sofija Stefanović, Ksenija Bubanja, Anja Stojković

eTwinning projekat

 

etwinning_logo_656x369

eTwinning projekat

Tehnička škola Zaječar je zvanični partner eTwinning projekta. U sklopu ovogodišnjih aktivnosti, učenici odeljenja E-24 su snimili kratak video koji predstavlja našu školu.

Nakon pisanja scenaria i teksta, organizovanja, snimanja i prezentovanja, biće još aktivnosti (između ostalog o bezbednosti na internetu i vršnjačkom nasilju), o čemu ćemo vas naknadno izveštavati.

Evo kako je proteklo snimanje 3.2.2021.

received_439422727470764Evo kako i vi možete napraviti kratki video:
  1. osmislite o čemu ćete raditi i kako biste voleli da izgleda
  2. napišite scenario
  3. obavestite profesore, psihologa i direktora
  4. nabavite potrebnu opremu
  5. podelite uloge i zaduženja i pronađite statiste (ukoliko je potrebno)
  6. snimite
  7. editujte

 

 

Aleksa Minčić, Ksenija Bubanja, Anja Stojković, Sofija Stefanović

 

Izbor karijere

Karijera je rezultat aktivnosti čoveka u poslovnom, porodičnom i društvenom životu. Predstavlja razvoj pojedinca u učenju i radu tokom života.
U periodu smo života kada imamo određeni stav prema onim oblastima nauke koje volimo i kojima želimo da se bavimo, ali ti stavovi nisu baš najjasniji. Evo nekoliko korisnih saveta vezanih za odabir karijere:

Jednu karijeru može da sačinjava:
• radno iskustvo
• društvena uključenost
• zaposlenje
• kulturne akivnosti
• trening
• interesi
• volonterski rad
Najbolji način da pronađete savršeno zanimanje za sebe je svakako karijerno savetovanje. Naša škola ima tim za ovakvu vrstu savetovanja i trudi se da preko raznih predavanja pomogne učenicima da odaberu idealnu karijeru za sebe. Sve što treba da uradite jeste da odete kod psihologa i ugovorite karijerno savetovanje.

Veliko pitanje koje sebi postavljaju svi oni koji su u ovakvoj vrsti dileme je:“Da li je bolje da radim ono što baš i ne volim i od toga dobro zarađujem ili da radim ono što volim iako znam da mi to možda neće doneti stalan posao i/ili sigurnu platu?”
Svoje planove treba da orijentišete prema onome u čemu se pronalazite, ali treba u obzir uzeti i mnoge druge “sitnice”.

Koraci u upravljanju karijerom
• Postaviti cilj karijere
• Ustanoviti trenutno stanje
• Odrediti rešenja/načine kojima će se ostvariti cilj
• Pratiti ostvarenja

Pri odabiru karijere moramo biti pažljivi i poznavati sebe, svoje želje i mogućnosti, ali pre svega imati vere i upornosti da uspemo u onome čime zaista želimo da se bavimo.

Linkovi ka personalnim testovima za pomoć pri karijernom usmeravanju:

http://tests.dreamfoundation.eu/career-test/page1?locale=sr

https://www.akademijaoxford.com/test-profesionalnih-sklonosti.php

https://www.prijemni.rs/kalkulator-za-profesionalnu-orijentaciju/

107687545_623148914974999_7385296198926060733_n

142783068_408324203778678_1531684984015661954_n

143035482_847921702724694_1626178154136147881_n

novinari TSZ:
Ksenija Bubanja,Anja Stojkovic,Sofija Stefanović

Uspeh učenika na takmičenju „Dabar“

Milan Čikarić i Đorđe Spasić, učenici Tehničke škole iz Zaječara, postigli su odličan rezultat na međunarodnom takmičenju iz informatičke i računarske pismenosti – „Dabar“ i sa osvojenih 116 poena su se plasirali na republički krug takmičenja.
Pitali smo ih da opišu ceo događaj pre i tokom takmičenja, na to su rekli: “Spremali smo se par dana pred takmičenje jer nismo očekivali prolazni uspeh. U okrugu smo jedini koji smo prošli dalje na republičko takmičenje. Ovo nam nije predstavljalo problem jer smo se spremali u slobodno vreme i jer nam je bilo zanimljivo. Ovo takmičenje je neka vrsta testa logike i informatičke pismenosti, pa nije ni bilo previše priprema za  20. januar  kade je bilo republičko takmičenje gde smo ostvarili dobre rezultate. “ ,rekli su nam učenici odeljenja E24 koji su predstavljali našu školu .

 

Nacionalna konferencija nastavnika koji sprovode programe preduzetničkog obrazovanja

Dostignuća mladih u Srbiji od 25. do 27 oktobra u Vrnjačkoj banji organizuje Nacionalnu konferenciju nastavnika. Konferenciji prisustvuje 197 nastavnika koji sprovode programe preduzetničkog obrazovanja, dolaze iz čak 64 opštine u Srbiji. Među učesnicima konferencije su i naši nastavnici i nastavnice Danijela Đorđević, Petrovka Đorđević, Nikica Dinić i Dejan Nikolić.

74362772_2148512911917428_7464285721700859904_n

NE ČEKAJ PROMENU, BUDI PROMENA

Na konkurs „Mladi u pokretu“ Zaječarske inicijative čija je ovogodišnja tema bila demokratija učestvovali su i učenici Đačkog parlamenta naše škole sa projektom pod nazivom “ Ne čekaj promenu, budi promena“.
Prema rečima predsednice Parlamenta Marije Čokojević cilj projekta bio je da realizacijom nesvakidašnjih događaja u gradu privučemo omladinu i zainteresujemo ih da i oni učine isto jer smatramo da je našem gradu potreban veći broj kulturnih dešavanja i zabave za mlade. Ovim projektom smo želeli da podstaknemo naše vrsnjake da i oni učine slično što možete i videti iz samog naziva projekta ,,Ne cekaj promenu, budi promena“.

U subotu 18. maja sa početkom u 10 sati održano je takmičenje „Prati mapu i pronadji blago“ gde su pravo učešća imale osnovne i srednje škole na teritoriji grada Zaječara, prvo mesto osvojili su učenici Ekonomsko-trgovinske škole.
Istog dana, sa početkom u 20 časova projektovan je film na otvorenom na platou ispred naše škole. Na projekciji filma bilo je između 70 i 90 učenika uglavnom srednjoškolaca.

U nedelju 19. maja, od 17 časova na centru je manja grupa dece iz vrtića (oko 40) defilovala u kostimima koji su predstavljali različite nacionalnosti. Nakon toga, otpevali su i pesmu uz pratnju na gitari, „Razliciti svi smo“ a zatim je svoj nastup imao i gradski hor koji je otpevao Odu radosti.

Izlozba fotografija sa konkursa cija je tema bila „Sloboda“ bila je postavljena na Skveru, na otvorenom a od ponedejka se mogla videti u Radul begovom Konaku.

Pored izložbe fotografija na trgu su bila postavljena i dva stola za stoni tenis.

61511715_1898480170254038_44888116254736384_n (1)

DRUGA MOBILNOST U OKVIRU ERASMUS+ PROJEKTA „IKT I UMREŽAVANJE“

Četvorica naših kolega u ponedeljak otpočeli su drugu po redu mobilnost u okviru projekta „IKT i umrežavanje“ koji se realizuje u našoj školi. Dragan Manojlović, Dragan Panić, Vladislav Jelenković i Dejan Nikolić u Center for lifelong learnig „Oloklirosi“ u mestu Heraklion na Kritu pohađaju kurs čija je tema STEAM obrazovanja.

Našim kolegama želimo uspešnu realizaciju predviđenih sadržaja.

60666011_1882219291880126_2169374331803533312_n

PRVA MOBILNOST ŠKOLE U OKVIRU ERASMUS+ PROJEKTA „IKT UMREŽAVANJE“

Danas je u Firenci počeo kurs pod nazivom „Europian project planning“, među polaznicima kursa su i naše dve koleginice Snežana Zekavica, pedagog škole i Jasmina Lilić, nastavnik matematike. 
Početkom ovog kursa počela je realizacija prve mobilnosti koja je predviđena projektom „IKT umrežavanje“ koji naša škola realizuje u okviru ERASMUS+ programa.
Koleginicama želimo uspešan rad i predstavljanje škole.

59672477_1858060110962711_4034778263107665920_n

RAF CHALLENGE – TREĆE MESTO

Na jučerašnjem finalu RAF CHALLENGE 2019 koji je održan na Računarskom fakultetu u Beogradu Nenad Bađević učenik četvrtog razreda obrazovnog profila elektrotehničar informacionih tehnologija osvojio je treće mesto u kategoriji igra/aplikativni program.
Zapažen nastup u kategoriji animacija/prezentacija imala je i Nevena Milenković iz istog odeljenja ali na žalost ostala je bez nagrade.

Učenicima i njihovom mentoru Živki Milenović čestitamo na postignutom rezultatu i predstavljanju škole.

O nama se piše – aktivnosti psihologa Andrijane

https://zajecaronline.com/bravo-predstavnici-zajecarske-tehnicke-skole-predstavili-svoj-projekat-medjunarodnoj-akademiji-slovackoj/

BRAVO! Predstavnici zaječarske Tehničke škole predstavili svoj projekat na Međunarodnoj akademiji u Slovačkoj (FOTO)

Ovako su o nama izvestili novinari ZA-medija  i  Zaječar – online.
https://www.facebook.com/Tehnicka.skola.Zajecar/

Nastavnica psihologije Andrijana Andrejić i učenica Tehničke škole u Zaječaru Teodora Andrejić učestvovale su nedavno na Međunarodnoj akademiji u Senecu u Slovačkoj koja je od 25. do 29. septembra održana u okviru projekta „Crossing distances – crossing our limits“.

Andrijana i Teodora Andrejić predstavljale su zaječarsku Tehničku školu na akademiji u ulozi koordinatora projekta koji su učenici Tehničke škole, još početkom godine, osmislili i sa njim učestvovali na konkursu Akademije centralno-evropskih škola, ACES (Academy of Central European Schools).

 

Projekat se bavio temom socijalne inkluzije – „Every person matters. Together for social inclusion“, a pozivom je bilo obuhvaćeno 15 zemalja centralne Evrope među kojima su i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Mađarska, Češka, Austrija, Bugarska, Rumunija, Moldavija i druge,.

 

Podrška razvoju karijernog vođenja u Evropi

Nacionalni centar evropske mreže za podršku karijernom vođenju i savetovanju „Euroguidance“, po peti put je organizovao konferenciju: ,,Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji“ u petak, 6. oktobra 2017. godine od 10 do 17 časova, u hotelu Metropol u Beogradu.
Poput prethodnih i ova konferencija je predstavljala izuzetnu priliku za razmenu informacija i unapređenje saradnje svih aktera u sistemu karijernog vođenja i savetovanja (KViS) u Republici Srbiji.
Tokom predavanja i panel diskusija bili su prikazani primeri dobrih praksi i inicijative za unapređenje i održavanje kvaliteta praksi u oblasti KViS predstavljanjem pobednika Nacionalnog takmičenja u oblasti karijernog vođenja i savetovanja iz Srbije, ali i drugih zemalja članica Euroguidance mreže.Čuli smo kako to rade Češkoj Republici,Slovačkoj, kako to rade Mađari, Portugalci, Hrvati…
Predstavljen je i Europass i zvanično pokrenut u Srbiji i razgovarano je o aktivnosti Europassa u Srbiji, kao i o razvoju standarda usluga KViS u Republici Srbiji. Uvaženi profesori naše škole : Danijela Đorđević, Saša Nikolić i Dragan Manojlović čuli su novine o upotrebi IKT u karijernom vođenju. Takođe oni su se uspešno uključili i u druge aktivnosti konferencije.

 

20171006_112404    IMG_1729

IMG_1694    20171006_125657

IMG_1699     20171006_121026

20171006_120340      20171006_112404

20171006_102541       IMG_1683

 

Projekat  „AIESEC“

Projekat AIESEC obuhvata rad na tome, ko su novi lideri Zajecara?
-“Novi lideri “ je projekat studentske organizacije AIESEC koji se realizuje od 2006.godine .Sastoji se od jednodnevnih konferencija širom gradova Srbije I završne konferencije u Beogradu .
-25.aprila se održava jednodnevna konferencija u Sali Omladinskog Centra sa pocetkom u 11h.
-Cilj ovog projekta je da mlade sirom Srbije podstakne da postanu aktivni clanovi drustva I uticu na pozitivne projekte u svom okruženju ,,Ideja.Inicijativa.Inspiracija “ je sologan koji opisuje put razvoja jednog lidera .Ideja je početak samog razvoja, inicijativa je neophodno da bi došlo do pozitivne promene, a inspiracija je ono što jedan lider ostavlja drugima kao podsticaj.
-Ove godine bavimo se pitanjem olmladinskog aktivizma I postavljamo pitanje ,,Zasto čekaš druge?Samo zvezde padaju sa neba.”
-U Zaječaru će nam se predstaviti mladi preduzetnici ,lideri koji su uradili stvari kojima su pokrenuli svoje okruženje.
-Oni će nam ukratko predstaviti svoje uspešne priče I potruditi se da odklone sve dileme koje mladi imaju kada krenu da razmišljaju o rešenju nekog problema.
-Pored sjajnih govornika, imaćemo priliku i da čujemo nešto vise o socijalnom preduzetništvu I biće organizovana radionica u saradnji sa:
Social Impact Award –om.
-Realizaciju ove konferencije pomogli su naši prijatelji iz DEČIJEG CENTRA ,TIMOČKOG OMLADINSKOG CENTRA I OMLADINSKOG CENTRA .Oni su prepoznali vrednost ove konferencije kao vid neformalnog obrazovanja I značaj podrške mladima.
-Konferencija je namenjena srednjoskolcima treće I četvrte godine .
Projekti-učenički radovi10850249_599658586802876_6818535374259139027_n

Članovi SEECEL tima OŠ „Isidora Sekulić“ iz Beograda održali prvi deo obuke za nastavnike

U sklopu planiranih aktivnosti obuhvaćenih „Akcionim planom“ za ovu školsku 2014/15. god. kao i godišnjim planom rada škole, a u okviru SEECEL projekta, u prostorijama škole u četvrtak 02. oktobra 2014. g. članovi SEECEL tima OŠ „Isidora Sekulić“ iz Beograda održali su prvi deo osnovne obuke za nastavnike naše škole koji su uključeni u projekat „Razvoja preduzetničkog učenja“. Ovo je bila aktivna obuka za nastavnike, koju su realizovali članovi tima za preduzetništvo škole-mentora O.Š. „Isidora Sekulić“ Beograd, u sastavu direktora ustanove, koordinatora, i dva nastavnika.

DSC05674
10389338_574456372656431_7059641320153184319_n
1800365_574456625989739_1258746088926444957_n
10689790_574456575989744_6578332216956726716_n
1653298_574456595989742_7292330542002369356_n
DSC05690
DSC05653

Rad školskog tima za Učeničko preduzetništvo

Iako je raspust za đake još uvek u toku, nastavnici naše škole članovi tima za unapređenje učeničkog preduzetništva vredno su radili . Centar za preduzetničko učenje u regionu Jugoistočne Evrope – SEECEL (South Eastern Europe Center for Entrepreneurial Learning) je početkom školske 2011/2012 godine otpočeo Pilot projekat Preduzetništvo u školama. Projekat obuhvata škole iz 8 zemalja . Početkom 2011. godine naša Škola se uključila u projekat „Učeničko Preduzetništvo“ koje sprovodi BUSINESS INNOVATION PROGRAMS (BIP) pod pokroviteljstvom Ministarsva inostranih poslova Kraljevine Norveške. Glavni cilj programa Učeničko Preduzetništvo (UP) je da pruži mladima neophodno bazično znanje i iskustvo u osnivanju i vođenju pravih preduzeća.
IMG_20140827_132428IMG_20140827_132505IMG_20140827_130054IMG_20140827_125746IMG_20140827_125727

Počela akcija prikupljanja pomoći

Učenici mogu novac uplatiti kod razrednih starešina ili kod odeljenjskog blagajnika, nastavnici uplatu treba da izvrše u sekretarjatu škole. Uplaćena sredstva biće uplaćena na račun Vlade Republike Srbije ili će se u dogovoru sa Crvenim Krstom Zaječar kupiti ono što je u datom trenutku deficitarno i neophodno.

Humanitarnu pomoć u vidu flaširane vode, konzervirane hrane i sredstva za higijenu mogu se odoneti u prostorije Crvenog Krsta Zaječar ili na punktu kod Interexa.
Unapred zahvaljujemo svima na iskazanoj solidarnosti i humanosti.

10344828_553263638124202_6931297605227428969_n