Архиве аутора: Marko Ilić

„Mali sajam sporta“ i maskota dogadjaja, Rista

Po ko zna koji put, iz hale sportova, poslata je jasna poruka: grad Zaječar jeste grad sporta i raznih aktivnosti. Ukupno je bilo priključeno čak 40 klubova i škola zajedno sa našom.Jedna od najvećih atrakcija je maskota ove manifestacije, Rista. Rista predstavlja risa u sportskom izdanju koji dominara u svakom sportu. Članovi naše novinarske sekcije su ugrabili trenutak i napravili sliku sa njim.

IMG_20191011_091449IMG_20191009_114736

ROTARI KLUB ZAJEČAR NAGRADIO NAJBOLJE MATURANTE

ROTARI KLUB ZAJEČAR NAGRADIO NAJBOLJE MATURANTE

I ove godine Rotari klub Zaječar je povodom obeležavanja klupske slave Svetog Nikolaja Velimirovića nagradio najbolje maturante srednjih škola.
Odlukom Nastavničkog veća Nastasija Jotović, učenica obrazovnog profila elektrotehničar za elektroniku na vozilima predložena je za dobitnika nagrade.

Nagrađenim učenicima čestitamo a Rotari klubu Zaječar čestitamo klubsku slavu i zahvaljujemo na nagradama učenicima.

 

FB_IMG_1557130093858

OKRUŽNO TAKMIČENJE IZ ISTORIJE – DVA OD DVA

Posle robotičara i istoričari su ostvarili plasman na republički nivo takmičenja.
Danas je Tehnička škola u Knjaževcu bila domaćin Okružnog takmičenja iz istorije.
Naša dva predstavnika Marija Čokojević i Nemanja Todorić ostvarili su plasman na republički nivo takmičenja.

Čestitamo učenicima i njihovom mentoru Panteliji Babiću na postignutom rezultatu i predstavljanju škole.

Ovo je bilo lep način da završimo ovaj vikend koji su u petak dobrim vestima započeli robotičari, juče nastavili informatičara a danas završili istoričari.

RAF CHALLENGE – TREĆE MESTO

Na jučerašnjem finalu RAF CHALLENGE 2019 koji je održan na Računarskom fakultetu u Beogradu Nenad Bađević učenik četvrtog razreda obrazovnog profila elektrotehničar informacionih tehnologija osvojio je treće mesto u kategoriji igra/aplikativni program.
Zapažen nastup u kategoriji animacija/prezentacija imala je i Nevena Milenković iz istog odeljenja ali na žalost ostala je bez nagrade.

Učenicima i njihovom mentoru Živki Milenović čestitamo na postignutom rezultatu i predstavljanju škole.

Učenici TŠZ obezbedili plasman na okružnom takmičenju u košarci!

Tenička škola je uspešno pobedila na opštinskom takmičenju koje je održano u Boljevcu. Prvu utakmica je bila odigrana protiv Knjaževaca gde je naša ekipa odnela veliku koš razliku i pobedila. Druga utakmica, finalna, odigrana je protiv domaćina i takodje okončana pobedom naših igrača.

Čestitamo igračima i profesoru Mariću na postignutim rezultatima.

Semifinal Hippo 2019

Semifinal Hippo 2019

 

U subotu 30. marta zaječarska Gimnazija bila je domaćin polufinalnog kruga Međunarodnog takmičenja engleskog jezika, 7th International Language Olympiad, Hippo 2019.

Već je postala tradicija da naša škola ima predstavnike u ovom krugu takmičenja.

Iz godine u godinu ovo takmičenje sve više i više dobija na popularnosti i broj takmičara se iz godine u godinu povećava. Svoju šansu za plasman u finale i odlazak u Italiju tražilo je oko 40-ak učenika od 3. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole podeljenih u 6 kategorija.

Našu školu, ove godine, predstavljala su četiri učenika: Agić Mladen, Veljković Aleksa i Golubović Milan učenici odeljenja E 24 – (elektrotehničar Informacionih tehnologija) i Trifunović Vuk učenik odeljenja E 13 (tehničar mehatronike).

Konačne rang liste sa rezultatima iz svih kategorija i imena kandidata kvalifikovanih za finale i odlazak u Italiju biće poznati posle 15.04.2019.

Držimo palčeve našim polufinalistima i nadamo se plasmanu u finale nekome od njih.

FB_IMG_1552464896822

Naši košarkaši osvojili PRVO mesto na opštinskom takmičenju

Košarkaška ekipa iz TŠZ uspela je da osvoji prvo mesto na turniru u košarci, prvu utakmicu je odigrala protiv Medicinske škole Zaječar gde je sa ubedljivom razlikom došla do pobede. Druga, finalna, utakmica protiv Gimnazije, za razliku od prve, bila jako gusta gde se Gimnazija, u samom finišu, približila ekipi TŠZ na samo jedan poen, i to na 10 sekundi do kraja.

Na sreću naša škola je uspela da dodje do pobede i uzme prvo mesto. Zahvaljujemo se igračima na fer i korektnoj igri i profesoru Mariću, koji je kao trener uspeo da dovede ekipu do pobede.

FB_IMG_1552575426073

Učenici TŠZ pripremaju predstavu

Izabrani učenici iz dramske radionice dobili su zadatak da smisle i napišu dramu koju će kasnije izvesti. Predstavnici grupe su Paković Ilija i Branković Marta, koji, kako kažu, drama će biti neviđena. Za sada nam je samo otkriveno ime drame, koje je malo čudljikava ali i takodje primamljivo  ,, U špajz po paradajz a tamo jabuke samo“.

 

SECANJE NA SVETOG SAVU Tehnicka škola proslavila školsku slavu

Tehnicka škola Zajecar, povodom školske slave Svetog Save, danas je uprilicena proslava koja je pocela osvešcivanjem kolaca i žita i izvodenjem himne Svetom Savi, a nastavljena umetnicko-kulturnim programom koji su spremili daci te škole.

IMG_20190127_115258

Na linku ispod možete videti izvođenje pesme ,,Ko udara tako pozno“ i ,,Mi smo deca neba“.

https://www.youtube.com/watch?v=9AULWNk-t-I https://www.youtube.com/watch?v=5Kcd2rezM6Y

DANAS SLAVIMO DAN NAŠEG NAJVEĆEG PROSVETITELjA: Srpska država večna zadužbina Svetog Save

SRPSKA pravoslavna crkva proslavlja ove godine osam vekova samostalnosti, za koju se izborio Sveti Sava čije je svetovno ime bilo Rastko Nemanjić, putujući, u diplomatskim misijama, između Srbije, Svete Gore, Carigrada, Svete zemlje i Male Azije. Zahvaljujući autokefalnosti, srpski narod je stekao pravo da sam bira svog vladara, a što je još važnije, dobio je nacionalnu crkvu koja mu je održavala jezik, moral, običaje i sećanje. Tako su Srbi, zahvaljujući Savinim postignućima, očuvali identitet tokom vekova turkokratije i potpunog egzila van svoje zemlje.

Sava je i danas zagonetna ličnost. Nauka još nema jasan odgovor na pitanje kako je on još kao mladić i skromni monah bez titule pregovarao direktno s romejskim carem o dobijanju zemljišta za nezavisni srpski manastir na Atosu. Tako smo dobili carski manastir Hilandar, eksteritoriju u monaškoj republici, zahvaljujući kojoj je održan državni kontinuitet Srbije u vekovima kad je nije bilo na geografskim kartama.

 

SvetiSava 16-putovanja-sv-Save-crtez-aka

eDnevnik i kod nas!

Škole u Srbiji su od 1. septembra uvele elektronske dnevnike kroz koje će se voditi evidencija o đacima. Kada ovaj zasad pilot-program zaživi, papirni dnevnici otići će u istoriju.Za razliku od svih dosadašnjih inicijativa, eProsveta nije namenjena državnoj administraciji, već školama, nastavnicima, učenicima i roditeljima, kojima bi trebalo da olakša svakodnevne aktivnosti.

Reč je o servisima koji su potpuno besplatni za škole i roditelji. „eProsveta”, osim elektronskih dnevnika, podrazumeva još četiri servisa – „eLektiru”, virtuelni muzej, informacioni sistem za analitiku učenja i nacionalnu platformu za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.

U našoj školi profesori uveliko prenose ocene iz starih dnevnika u nove, takozvane, virtualne dnevnike.

 

1200x630wa

Smrznuti psi lutalice traže utočište po hodnicima srednje škole!

Kao u par prethodnih godina tako i ove, psi zbog velike hladnoće nalaze utočište u školama. Svakodnevno možemo videti barem po jednog psa kako smrznut stoji pored radijatora u školskom hodniku i pokušava da se zagreje. Ove godine grad Zaječar je napravio više malih kućica na različitim mestima, ali očito to nije dovoljno. Pomognite psima i oni su živa bića!