27. januar u Tehničkoj školi

Sveti Sava bio je srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.Sveti_Sava_Kraljeva_Crkva

Današnji dan se svake godine, još od 1840, obeležava kao školska slava u čast ovom velikom prosvetitelju. Nakon 105 godina, 1945, vlasti tadašnje SFRJ ukinule su proslavu Savindana. Sveti Sava se kao školska slava ponovo obeležava od 1990. godine.

Nezaobilazan deo ovog praznika su svakako proslave, kako u školama, tako i svečane akademije.

Svaka škola za ovaj veliki dan priprema svečanost. Najčešće se govori o životu i delima Svetog Save, ali su tu svakako i stihovi himne i vreme kada se svi uz kolač, žito i sveće pomolimo svetitelju Savi.

Medicinska-skola-Tehnicka-skola-Zajecar

 

 

Naša škola je osnovana 60-ih i Svetog Savu proslavlja od 90-ih godina prošlog veka. Talentovani učenici naše škole zajedno sa profesorima nastavljaju da prenose priču Svetog Save.

Zbog trenutne epidemiološko situacije, Savindan 2021. godine se obeležava online, to jest imamo priliku da program koji je naša škola pripremila gledamo od kuće i tako zaštitimo sebe i druge. Na Facebook stranici Tehničke škole možemo čuti zanimljive priče o mestima koja su dobila ime po Svetom Savi (Savina, Savinica, Savina voda…) i još dosta toga- vredi pogledati!

          Internet Novine Tehničke škole vam žele da srećno i u svom domu proslavite ovaj veliki dan i odate počast velikom svecu.

Leave a Comment